Historie

Zachtfruitbedrijf Sturing is in 1977 begonnen als een klein boerenbedrijf met varkens en mestkalveren. Daarnaast was er nog tijd over voor andere werkzaamheden. Zo werd in 1984 begonnen met de teelt van droogbloemen.

In 1985 deed zich de mogelijkheid voor om een aantal aardbeienplantjes op de kop te tikken. Deze planten werden in de volle grond geplant en daar werden op bescheiden schaal aardbeien van geplukt.

Vanaf 1986 werd er geƫxperimenteerd met het telen van aardbeien op stellingen. Hiervoor is gekozen omdat de kwaliteit van deze aardbeien een stuk beter is dan aardbeien van de volle grond. Ook het plukken ging veel gemakkelijker.

Na een aantal jaren experimenteren bleek dat het telen van aardbeien op stellingen de beste mogelijkheden bood voor de toekomst. Daarom teelt zachtfruitbedrijf Sturing sinds 1992 uitsluitend aardbeien op stellingen.

Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw ging het steeds slechter met de droogbloemen. Daarom werd er voorzichtig een begin gemaakt met het telen van frambozen, bramen en rode bessen. In de loop van de jaren is het geleidelijk uitgebreid tot de huidige vier hectare.

In 2005 is daarnaast begonnen met het bieden van dagbesteding aan cliƫnten van zorggroep Van Boeijen uit Assen. In het kader van bezuinigingen bij van Boeijen is dit traject helaas weer beeindigd. Vanaf 2009 zijn er, in samenwerking met Talenta, deelnemers gekomen vanuit Wajong trajecten. Hiervoor zijn opleidingen gevolgd tot jobcoach. Het LeerWerkCentrum Hooghalen was geboren.
In 2010 is naast de Wajong trajecten begonnen met het ontvangen van de eerste deelnemers via sociale dienst van de Gemeente Midden Drenthe. Dit is steeds verder uitgebouwd tot de huidige (ongeveer) 30 deelnemers.

Sinds het voorjaar van 2013 hebben we een groentetuin van 1 hectare gerealiseerd. De groenten die hier worden verbouwd worden gratis verstrekt aan de Voedselbank Midden Drenthe.